Омельницька сільська територіальна громада

Кременчуцький район, Полтавська область

Новини

13 травня 2024 р.

Скільки оформлена ID-картка громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду за кордон зберігається в підрозділах міграційної служби? – відповідаємо на актуальне запитання.

Отже, виготовлені ID-картка та паспорт для виїзду за кордон зберігаються у підрозділах міграційної служби протягом двох років. Також громадяни мають можливість написати заяву і продовжити термін зберігання свого паспортного документа до трьох років. Проте, звертаємо увагу, що до закінчення дії воєнного стану в Україні, оформлені документи зберігатимуться у підрjзділах міграційної служби необмежений термін. З графіком роботи підрозділів міграційної служби Полтавщини можна ознайомитися на сайті ДМС України за посиланням https://dmsu.gov.ua/poltava
Відстежувати готовність паспорта можна через онлайн-сервіс Державної міграційної служби України "Перевірка стану оформлення документів" https://dmsu.gov.ua/services/docstate.html
Для зручності громадян в Управлінні працює телефон «гарячої лінії» (0532)608969, офіційна сторінка Міграційної служби Полтавської області у соціальній мережі Фейсбук https://www.facebook.com/udmspl/, за якими можна отримати актуальні консультації.

УДМС у Полтавській області

09 травня 2024 р.

З 13 по 19 травня 2024 року, у зв’язку з тим, що початок широкомасштабної війни російської федерації проти України та, відповідно, закриття повітряного та морського простору призвело до зростання пасажиропотоку України на наземномуавтомобільному транспорті, збільшення діяльності «нелегальних» перевізників, систематичного порушення автомобільними перевізниками траснпортного законодавства в частині дотримання режиму праці та відпочинку водіїв, невиконання маршрутів перевізниками та інших порушень вимог законодавства, проводитиметься комплекс профілактичних заходів Тижня безпеки дорожнього руху, який присвячений питанням безпеки на дорогах.Під час здійснення практичних заходів державного нагляду (контролю) на території Полтавської області, Укртрансбезпека особливу увагу приділятиме:
- перевірці технічного стану транспортних засобів, відповідності зовнішнього і внутрішнього спорядження (екіпірування) транспортних засобів встановленим вимогам;
- обов’язковому проведенню передрейсових медичних оглядів водіїв та післярейсових технічних оглядів транспортних засобів;
- виконанню вимог щодо дотримання режиму праці та відпочинку водіями транспортних засобів;
- обов'язковому зберіганню транспортних засобів у спеціально пристосованих для цього місцях;
- дотриманню вимог організації нерегулярних автобусних перевезень пасажирів у частині порушення регулярності руху одним автомобільним перевізником за одним маршрутом прямування частіше ніж два рази на тиждень;
- дотриманню автомобільними перевізниками-нерезидентами автотранспортного законодавства України, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів, у частині неперетинання кордону на міжнародних автобусних маршрутах загального користування;
- дотриманню визначеного маршруту та розкладу руху автобусів згідно з отриманим дозволом, відповідності транспортних засобів умовам перевезень і параметрам комфортності під час міжнародних пасажирських перевезень;
- проведенню у межах компетентності перевірки водіїв транспортних засобів, які здійснюють перевезення небезпечних вантажів, зокрема паливо-мастильних матеріалів
.

08 травня 2024 р.

Сьогодні, 8 травня, на території Омельницької сільської ради Кременчуцькою районною дільничою лікарнею ветеринарної медицини було розкладено приманки з вакциною «Орісвак» (з метою профілактики і боротьби проти сказу).Даний препарат має вигляд невеликих брикетів розміром 3 см на 5 см із запахом м’ясо-кісткового борошна, є безпечним для здоров’я диких тварин.Тому переконливо просимо кубики коричневого кольору, не збирати, не брати руками, не переміщати!!!Дані заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу.

Дякуємо за розуміння! Всім здоров’я!

08 травня 2024 р.

До Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та з нагоди Дня матері в Омельницькій територіальній громаді представники відділу охорони здоров’я, праці та соціального захисту населення, разом з представниками виконавчого комітету Омельницької сільської ради, вручили продуктові набори та привітали з прийдешніми святами ветеранів, матерів-героїнь. Подарункові набори вручили за місцем проживання.

Сьогодні ми маємо зробити все можливе, щоб захистити нашу рідну країну та отримати мирне небо в нагороду для всіх нас. Бажаємо ветеранам міцного здоров’я та бадьорості, висловлюємо щирі слова вдячності за мужність та героїзм.

У цей важкий для країни час маємо єднатися та підтримувати один одного та усіх, хто того потребує і для кого найменша увага є надважливою!

08 травня 2024 р.

Здоров’я рослин, безпечна торгівля та цифрові технології.

Від рослин залежить як наше здоров'я, так і здоров'я нашої планети.
Рослини є джерелом кисню, яким ми дихаємо, значної частини їжі, яку ми їмо, волокон, з яких виготовляють наш одяг, і природних будівельних матеріалів.
Тим не менш, щороку через шкідників і хвороб рослин втрачається до 40 відсотків продовольчих культур. Це впливає на продовольчу безпеку та сільське господарство, основне джерело доходу для вразливих сільських громад.
Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров’я рослин, змінюючи екосистеми та завдаючи шкоди біорізноманіттю, водночас створюючи нові ніші для процвітання шкідників. Міжнародні подорожі таторгівля, обсяги яких за останнє десятиліття зросли втричі, спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, яких вони раніше не бачили.
Збереження рослин у здоровому стані є важливим для життя на землі, і кожен з нас має відіграти певну роль. Приєднуйтесь до глобального заклику до дії в цей «День Здоров'я Рослин 12 травня!».
Головне управлінняДержпродспоживслужбив Полтавській області

08 травня 2024 р.

ТЕРМІНОВО ПОТРІБНІ!

- РІЗНОРОБОЧІ (земельні роботи).

Працевлаштування за договором ЦПХ;Умови праці: вахтовий метод роботи. НАДАЄТЬСЯ ЖИТЛО, СПЕЦОДЯГ ТА БЕЗКОШТОВНЕ ХАРЧУВАННЯ!

За більш детальною інформацією звертайтесь за номером телефону 067-556-29-68 або до Кременчуцької філії Полтавського обласного центру зайнятості за адресою проїзд Арсенальний ,1

08 травня 2024 р.

Цього року Україна втретє відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років в умовах повномасштабної збройної агресії Росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва РФ.
У кожному старостинському окрузі громади відбулися урочисті церемонії покладання квітів до пам’ятників, братських могил та монументів загиблим воїнам в часи Другої світової війни. Також вшанували пам'ять загиблих Героїв російсько-української війни…Участь у церемоніях взяли Омельницький сільский голова Андрій ПИРОГ, старости сіл, працівники виконавчого комітету, громада.

Сьогодні Україна разом із цивілізованим світом вшановує пам’ять усіх, хто в Другій світовій війні боровся з нацизмом та успішно його переміг. Мільйони вбитих та закатованих, тисячі вщент зруйнованих населених пунктів, загублені життя та скалічені долі.
Історія нашої держави – це постійна боротьба за незалежність та свободу. Наші військові знову героїчно обороняють нашу землю проти агресора зі зброєю в руках. Попри постійні обстріли, терор та шантаж – ми стоїмо непохитно, гідно даємо відсіч ворогу й обов’язково переможемо!
Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання…

08 травня 2024 р.

До уваги платників акцизного податку!

Як повернути помилково та/або надміру зараховані до бюджету суми акцизного податку? Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань визначені статтею 43 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (із змінами та доповненнями).Слід врахувати, що відповідно до пункту 27 Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.04.2019 № 408 (із змінами і доповненнями), сума акцизного податку, помилково або надміру сплачена платником акцизного податку на електронний рахунок у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП та СЕ), підлягає поверненню платнику акцизного податку шляхом перерахування на рахунок платника податків у банку/небанківському надавачу платіжних послуг.В обліковій картці платника в CЕАРП та СЕ сума залишків акцизного податку на електронному рахунку, в межах якої платник акцизного податку має право на реєстрацію заявки на поповнення обсягів залишку пального, зменшується на суму акцизного податку, яка сплачена на електронний рахунок та згідно з даними інтегрованої картки платника податку повернута такому платнику. Звертаємо увагу, що під час подання заяви на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з акцизного податку з пального (код бюджетної класифікації платежу 14021900) рекомендовано зазначати:
- обставини здійсненої помилкової сплати, із зазначенням інформації щодо бюджетного рахунку, на який мала бути здійснена сплата;
- податкового періоду, за який мала бути здійснена зазначена сплата;
- реквізитів платіжної інструкції на перерахування коштів до бюджету.

Головне управління ДПС у Полтавській області

08 травня 2024 р.

Державна служба України з питань праці, спільно з організаціями роботодавців та профспілок, оголошує про старт онлайн конкурсів, які об’єднує творчість, інновації та створення безпечного робочого середовища.

Умови проведення конкурсів:

1. «Мистецтво, що рятує життя»Участь у конкурсі можуть брати всі бажаючі без обмеження за віком, зайнятістю та місцем проживання.До участі у конкурсі приймаються будь-які візуальні матеріали та зображення на теми охорони праці, здорового робочого місця, безпечного виконання робіт, зокрема:a. Постери чи інформаційні плакати, створені вручну або за допомогою програмного забезпечення;b. Художні фото, колажі чи зображення, створені на основі фото;c. Малюнки, виконані вручну на будь-якому матеріалі і в будь-якій техніці малювання;d. Відеоролики (мультиплікаційні, документальні, художні).Роботи мають бути створені учасниками особисто і відповідати заявленій темі. Роботи на інші теми до участі не допускаються. Конкурс проходить у різних вікових категоріях.Для участі у конкурсі учасники особисто реєструються на порталі https://theartofsafety.dsp.gov.ua/ та завантажують свої роботи у форматі jpg, jpeg або png. Одночасно із надсиланням робіт учасниками (за бажанням) може надаватися згода на продаж їх творів (в електронному вигляді) через аукціон зподальшим направленням коштів на потреби Збройних Сил України. У разі, якщо учасник є неповнолітнім, до заявки долучається згода одного з батьків.Роботи для участі у конкурсі приймаються до 25 червня включно.Конкурс відбувається в два етапи: обласний та національний. Роботи – переможці 1 етапу розміщуються на порталі для онлайн голосування, яке відкривається 1 липня і триває по 31 серпня включно.Результати конкурсу оголошуються в період з 1 по 3 вересня шляхом розміщення інформації на вебсайті Держпраці.Переможці конкурсу будуть нагороджені відзнаками Держпраці. Інформація про переможців конкурсу буде розміщена на інформаційних ресурсах Держпраці, її територіальних органів та партнерів.

2. «Рейтинг спеціалістів з охорони праці»Держпраці спільно з Цифровим видавництвом Експертус розпочали спільний проект «Рейтинг спеціалістів з охорони праці»!На платформі ratingop.expertus.com.ua спеціалісти з охорони праці мають унікальну можливість випробувати себе, а також увійти до десятки найкращих фахівців України.Мета Рейтингу - підвищити професійну кваліфікацію працівників служб охорони праці підприємств, установ і організацій.Участь у конкурсі можуть взяти всі бажаючі фахівці з охорони праці, які безпосередньо реалізують функції щодо створення безпечних і здорових умов праці.Конкурс складається з тесту, де учасники відповідають на питання з охорони праці. Тест охоплює широке коло питань в аспектах, які пов’язані з безпекою працівника, зокрема можуть трапитися вузькі галузеві запитання. При цьому учасники мають необмежену кількість спроб, щоб набрати максимумбалів і дізнатися щось нове. Рейтинг учасників формується відповідно до кількості правильних відповідей, і чим більше правильних відповідей ви надаєте, тим вище ваше місце в рейтингу.Рейтинг призначений для практиків, тож у ТОП-10 не потраплятимуть представники фахових періодичних видань, а також особи, які консультують із питань охорони праці на платній основі. Переможці отримають заохочення тавизнання у нашій професійній спільноті, а їх роботодавці будуть відзначені Держпраці.

3. “Ефективні програми психосоціальної підтримки на роботі та їх реалізація”Участь у конкурсі беруть юридичні та фізичні особи підприємці всіх видів діяльності та форм власності з території всієї України, які дбають про ментальне здоров’я своїх працівників та запровадили або запроваджують психосоціальну підтримку працівників на робочому місці.Для участі у конкурсі уповноважений представник роботодавця має зареєструватися на порталі https://theartofsafety.dsp.gov.ua/ та завантажити презентаційні матеріали: презентацію у форматі pdf та/або відеоролик у форматі mp4.Реєстрація та завантаження матеріалів здійснюється з 28 квітня по 25 червня. Переможці отримають заслужене визнання від громадськості, а також можливість отримати відзнаку Держпраці.

4. “Інновації та цифрові рішення для безпеки на роботі”Участь у конкурсі можуть брати юридичні та фізичні особи – підприємці усіх видів діяльності та форм власності, які використовують найману працю, та запровадили інноваційні та цифрові рішення для забезпечення безпеки на роботів системі управління охорони праці на підприємстві.Для участі у конкурсі уповноважений представник роботодавця має зареєструватися зареєструватися на порталі https://theartofsafety.dsp.gov.ua/ та завантажити презентаційні матеріали: презентацію у форматі pdf та/або відеоролик у форматі mp4.Реєстрація та завантаження матеріалів здійснюється з 28 квітня по 25 червня.

Не втрачайте шанс стати частиною змін та внести свій вклад у безпечніше та здоровіше майбутнє робочих місць.

08 травня 2024 р.

До уваги орендодавців – фізичних осіб!

Головне управління ДПС у Полтавській області звертає увагу орендодавців – фізичних осіб, що згідно з п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку встановленому п. 170.1 ст. 170 ПКУ.Відповідно до п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація).Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що останній день подання декларації за 2023 рік платниками податків, які відповідно до норм ПКУ зобов’язані її подати, – 30 квітня 2024 року.

Головне управління ДПС у Полтавській області

07 травня 2024 р.

Коли кривдять найближчі: як юристи можуть допомогтизахиститися від домашнього насильства.

Коли фізичної, моральної чи іншої шкоди систематично завдають найближчі люди — ймовірно, це ситуація домашнього насильства. Розповідаємо, які ознаки має домашнє насильство, яка відповідальність передбачена для кривдників та кудизвертатися по допомогу.Домашнє насильство може мати різні форми: розрізняють фізичне, психологічне, економічне та сексуальне насильство. Кривдником може бути не тільки один з подружжя,але й інші члени родини чи родичі – діти, онуки, батьки.Від побутового конфлікту домашнє насильство відрізняється регулярністю, дії кривдника умисні і мають на меті завдати болю, контролювати тощо.
Ознаки домашнього насильства.Ймовірно, це домашнє насильство, якщо:
- вас постійно критикують, звинувачують чи засуджують будь-які ваші дії, ображають, принижують, погрожують чи залякують, кривдник забороняє вам висловити власну думку, спілкуватися з іншими людьми, ваші слова перекручують, використовуютьваші слабкості проти вас — це ознаки психологічного насильства.
- вас систематично б’ють чи штовхають, погрожують убити, позбавляють їжі, сну, ліків, відпочинку, не дозволяють виходити на вулицю чи не пускають додому — це ознаки фізичного насильства.
- забороняють витрачати ваші кошти чи користуватись вашим майном, погрожують, що заберуть, або забирають ваші кошти чи майно, контролюють, що і скільки ви їсте, купуєте тощо — це ознаки економічного насильства.Кривдників можна притягнути до відповідальності.
Людині, яка вчиняє домашнє насильство, залежно від ситуації загрожує від адміністративної до кримінальної відповідальності — від штрафу й громадських робіт до позбавлення волі.Крім цього, існують додаткові заходи впливу:
- терміновий заборонний припис: зобов’язує кривдника залишити ваше місце проживання та забороняє повертатися туди, а також в будь-який спосіб контактувати з вами.Цей припис виписує поліція, якщо здоров’ю чи життю постраждалої людини загрожує небезпека. Його термін дії — до 10 діб;
- обмежувальний припис: забороняє перебувати в місці спільного проживання разом із вами та наближатися на визначену відстань до вашого місця проживання, навчання,роботи тощо, а також в будь-який спосіб контактувати та розшукувати тощо.
Рішення про застосування зазначеного припису ухвалює суд, якщо йому нададуть для цього достатньопідстав і доказів. Строк дії — до 6 місяців і може бути продовжений ще на 6 місяців максимум.Як отримати допомогу.Перше, що потрібно зробити, щоб притягнути кривдника до відповідальності – звернутися до поліції. Далі варто звернутися до юристів системи безоплатної правничої допомоги для фахового супроводу — це безоплатно і гарантовано Законом України «Про безоплатну правничу допомогу».
Усі постраждалі від домашнього насильства мають право на послуги системи БПД, зокрема на:
- консультацію юриста щодо ваших прав та як притягнути кривдника до відповідальності;
- роз'яснення, які докази потрібні і як їх зібрати;
- допомогу зі зверненням до суду про видачу обмежувального припису чи з інших питань для захисту від насильства, представництво інтересів у суді.
Усі способи отримати юридичну допомогу перелічені на сайті системи БПД: https://legalaid.gov.ua/kliyentam/yak-otrymaty-bpd/

01 травня 2024 р.

Податкова знижка щодо понесених витрат у вигляді пожертвувань або благодійних внесків, переданих неприбутковим організаціям.

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що відповідно до підпункту 166.3.2 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, нарахованого у вигляді заробітної плати, зменшеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, суму коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, які на дату перерахування (передачі) таких коштів та майна відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ст. 133 ПКУ, у розмірі, що не перевищує 4 відсотки суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).
Відповідно до п.п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ копії зазначених у п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.
Громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2023 року, – можуть подати декларацію до 31 грудня 2024 року включно.
Більш детально ознайомитись із відповідним роз’ясненням можна на вебпорталі ДПС у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (ЗІР) за посиланням https://zir.tax.gov.ua/ (категорія 103.06.02).

Головне управління ДПС у Полтавській області

30 квітня2024 р.

Матеріальна допомога систематично надається працедавцем всім працівникам: чи буде оподаткування?

Відповідно до п.п.163.1.1 п. 163.1 ст. 163 ПКУ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний оподатковуваний дохід.
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) (п.п. 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).Отже, якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер і така допомога надається всім або більшості працівникам, наприклад, допомога на оздоровлення, при цьому її виплати передбачені положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати і вся сума такої допомоги включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку і оподатковується за ставкою 18 відсотків, встановленою п. 167.1 ст. 167 ПКУ, з врахуванням вимог п. 164.6 ст. 164 ПКУ.
Якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер, наприклад на вирішення соціально-побутових потреб, то її оподаткування регулюється п. 170.7 ст. 170 ПКУ.
У такому випадку не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ: у 2023 році – 3760,00 грн, у 2024 році – 4240,00 гривень. Сума перевищення підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставкою 18 відсотків.
Більш детально ознайомитися із відповідним роз’ясненням можна на вебпорталі ДПС у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (ЗІР) за посиланням https://zir.tax.gov.ua/ (категорія 103.15).

Головне управління ДПС у Полтавській області

26 квітна 2024 р.

Сьогодні, в день 38-ї річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції, в Омельницькій територіальній громаді силами виконавчого комітету Омельницької сільської ради та відділу охорони здоров’я, праці та соціального захисту населення, вшанували ліквідаторів аварії, вручивши продуктові набори 27-ми мешканцям громади, які свого часу не шкодуючи ні власних сил, ні здоров’я, самовіддано боролися з ядерним вогнем. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів, багато з яких заплатили власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики.Нині, ми низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді у радіаційний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. Вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом ліквідаторів. Щиро дякуємо та бажаємо усім учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС міцного здоров’я, благополуччя, життєвої енергії та довгих років життя!