Омельницька сільська територіальна громада

Кременчуцький район, Полтавська область

Новини

10 липня 2024 р.

Як повернути (перерахувати) через Електронний кабінетпомилково сплачені податки та збори?

У Головному управлінні ДПС у Полтавській області повідомляють, що Заяву про повернення помилково сплачених сум грошових зобов’язань та пені (далі – Заява) можна подати через приватну частину Електронного кабінету за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.У розділі «Заяви, запити для отримання інформації» заповнюється заява за формою:J1302002 – для юридичних осіб;F1302002 – для фізичних осіб.Заява подається до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково сплаченої суми.Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, який підтверджує помилкову сплату. Подати заяву на повернення помилково сплачених коштів можливо лише протягом 1095 днів від дати їх сплати.Крім того, Заяву можна подати на паперовому носії до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково сплаченої суми.

Головне управління ДПС у Полтавській області

10 липня 2024 р.

Щодо оподаткування бюджетного гранту, наданогофізичній особі - резиденту.

Головне управління ДПС у Полтавській повідомляє, що відповідно до п.п. 170.7 прим.1.1 п. 170 прим. 1 ст. 170 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку дохід у вигляді бюджетного гранту далі - Грант).Податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) Гранту є надавач, який відображає надання у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, та подає його до контролюючого органу (п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ).Якщо платником податку допущено порушення цільового використання Гранту, такий платник податків зобов’язаний відобразити суму доходу (частину суми), у складі річного оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік, подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити податок з таких доходів (п.п. 170.7 прим. 1.4 п. 170 прим. 1 ст. 170 ПКУ).Більш детально ознайомитися з відповідним роз’ясненням можна на вебпорталі ДПС у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (ЗІР) за посиланням https://zir.tax.gov.ua/ (категорія 103.02).

Головне управління ДПС у Полтавській област

10 липня 2024 р.

Щодо подання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за оновленою формою, починаючи з 01.07.2024

Наказ Міністерства фінансів України від 09.02.2024 № 58 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2020 року № 839», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.02.2024 за № 282/41627, зі змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 01.03.2024 № 101 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 09 лютого 2024 року № 58», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04.03.2024 за № 316/41661, який опубліковано в Офіційному віснику України від 19.03.2024 № 26 (далі – наказ Мінфіну № 58), набув чинності 19 березня 2024 року.Відповідно до наказу Мінфіну № 58 внесено зміни до:форми Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2020 № 839 «Про затвердження форми та Порядку складаня Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній», зокрема, її викладено в новій редакції;Порядку складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.Інформацію про зміну форми Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (далі – МГК) розміщено 15.04.2024 на вебпорталі ДПС у розділах:Головна/Діяльність/Трансфертне ціноутворення та міжнародне оподаткування/Трансфертне ціноутворення/Нормативно-правові акти/Акти Міністерства фінансів України та ДПС/Наказ Міністерства фінансів України від 30.12.2020 № 839 «Про затвердження форми та Порядку складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній» (із змінами).Головна/Законодавство/Податкове законодавство/Накази/Наказ Міністерства фінансів України від 30.12.2020 № 839 «Про затвердження форми та Порядку складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній» (із змінами).Головна/Законодавство/Податки, збори, платежі/Загальнодержавні податки/Податок на прибуток підприємств/Форми звітності/Наказ Міністерства фінансів України від 30.12.2020 № 839 «Про затвердження форми та Порядку складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній» (із змінами).Головна/Законодавство/Електронні форми документів/Податок на прибуток підприємств/ Наказ Міністерства фінансів України від 30.12.2020 № 839 «Про затвердження форми та Порядку складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній» (із змінами).Електронна форма Повідомлення про участь у МГК доступна для завантаження на вебпорталі ДПС у розділі: Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів/Податок на прибуток (код форми J1800103).Звертаємо увагу платників податків, що подання Повідомлення про участь у МГК за новою формою буде здійснюватися з 01.07.2024.

Головне управління ДПС у Полтавській області

05 липня 2024 р.

Корисні матеріали для спеціалістів(-ок) допомагаючи професій.

Сьогодні як ніколи населення України потребує допомоги з підтримки психологічного, психічного здоров’я, юридичної, соціальної допомоги та послуг, якісного медичного супроводу та іншої допомоги, адже щодня ми потерпаємо від подій війни, спричиненої росією. Особливість ситуації України – відновлення в часи руйнувань. У нас немає часу чекати допоки припиняться бойові дії, а вже потім відбудовувати Україну. Це відбувається вже зараз у всіх сферах нашого життя. Ба більше, напрацьовуються інноваційні методи й унікальний досвід допомоги. Зі свого боку, це забезпечує нам щоденний невпинний рух до перемоги України і післявоєнного розвитку.Сьогодні громадські організації, ініціативи, органи центральної та місцевої влади, самоврядування об’єднуються для подолання наслідків війни у співпраці. Це надзвичайно важливо для ефективної допомоги. Хочемо розповісти про проєкт «Допомога допомагаючим», що розроблено та впроваджено ГО «Вектор прав людини» за підтримки та фінансової допомоги Європейського Союзу в межах Програми «Стійкість». Протягом 2023 – 2024 років проведені освітні заходи, супервізійні та підтримуючі заходи, опитування, конференції для спеціалістів(-ок) допомагаючи професій, у яких взяли участь представниці державного і недержавного секторів. Спеціалісти(-ки) з різних областей поділились своїм досвідом одне з одним та з експертною командою проєкту з України, США та Ізраїлю. Системні підвищення кваліфікації і психологічна підтримка спеціалістів(-ок) допомагаючих професій – це можливість забезпечити якісну допомогу населенню, яке це потребує, здійснювати просвітницькі заходи серед людей та тим самим здійснювати важливий внесок у спільне стратегічне завдання - профілактику та/або подолання соціальної та колективної травми. Тому дуже важливо, що і спеціалісти(-ки) нашого регіону долучились до заходів проєкту «Допомога допомагаючим».Ділимось з вами та запрошуємо поширювати матеріали, які будуть корисними психологам(-гиням), психотерапевтам(-кам), представникам(-цям) медичної спільноти, соціальним працівникам(-цям), адвокатам(-кам), юристам(-кам), медіаторам(-кам), представникам(-цям) представникам українських та закордонних громадських організацій, органів державної влади, місцевого самоврядування, донорських організацій, дослідникам(-цям) та всім зацікавленим.

• Публікація «Допомога допомагаючим»: психоедукаційна, навчальна, психологічна та підтримувальна допомога в умовах повномасштабної війни росії проти України» - https://hrvector.org/.../24-05-06-publication-of-the-program

• Звіт «Огляд потреб та викликів спеціалістів(-ок) допомагаючих професій, які надають допомогу потерпілим від війни» - https://hrvector.org/zviti/24-05-31-zvit

• Інформація про проєкт «Допомога допомагаючим» - https://hrvector.org/podiyi/24-05-31-2023-2024

• Інформація про конференцію «Допомога допомагаючим: виклики у роботі та підтримці власного робочого стану спеціалістів(-ок), які надають психологічну і юридичну допомогу» - https://hrvector.org/podiyi/24-04-05-03.04.24

04 липня 2024 р.

Мультфільм для дітей та підлітків «Здорове використання соціальних мереж».

Громадська організація #stop_sexтинг презентує новий мультфільм «Здорове використання соціальних мереж» про захист ментального здоров’я під час користування соцмережами.Серед основних порад для дітей, що описуються у мультфільмі – це написання постів для гарного настрою, позитивне мислення, використання інструментів захисту онлайн та активний час офлайн.Тож долучайтеся до перегляду адаптації мультфільму Amaze.org., рекомендуйте його батькам та дітям та навчайтесь нового разом https://www.youtube.com/watch?v=TSleuNK2bG0


03 липня 2024 р.

02 липня 2024 р. на подвір’ї Омельницького КСК «Дивограй» відбувся психологічний тренінг для мешканців Омельницької територіальної громади - "Самопідтримка у складних ситуаціях".
Провели тренінг: психологиня відділу охорони здоров’я, праці та соціального захисту населення - Тетяна НОСУЛЬ; випускниця Кременчуцького національного університету імені Михайла ОСТРОГРАДСЬКОГО (спеціальність «Психологія») - Альона СОРОКОЛАТ та зовсім юна студентка ІІ курсу, майбутня психологиня - Мирослава НАЛИВАЙКО.
Питання, які розглядалися на тренінгу:
- Стратегії подолання стресу;️
- Практики емоційної саморегуляції;️
- Методи підтримки внутрішнього спокою.
На цьому тренінгу учасники отримали безцінні навички самопідтримки, навчалися ефективно справлятися зі стресом та покращувати своє емоційне здоров'я. Це був справжній шлях до внутрішнього спокою і гармонії.
Запрошуємо охочих відвідати наступні, не менш корисні, тренінги. Слідкуйте за нашими анонсами!


03 липня 2024 р.

Збираєтесь в подорож чи на роботу або ж навчання за кордон?

Перевірте свої знання щодо безпечної міграції. Зіграйте в гру «Щось пішло не так» - https://game.stoptrafficking.org/ .
Ви дізнаєтесь найпоширеніші схеми обману шахраїв та торговців людьми. І найголовніше – як уникнути таких ситуацій. Безпечніше зіткнутися з викликами у віртуальному світі, щоб знати, як уникнути їх у реальному житті!
Діяльність здійснюється у рамках Програми з питань захисту Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні (@IOMUkraine) за фінансування Державного департаменту США. Виконавчий партнер у Полтавській області – благодійна організація «Світло надії» (@LightOfHopeUkraine).

03 липня 2024 р.

Волонтерська діяльність: пільги з ПДФО і військового збору для фізичних осіб - волонтерів.

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що відповідно до підпунктів 165.1.64 та 165.1.65 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:
■ кошти або вартість майна (послуг), що надаються фізичній особі - волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, в частині витрат неприбуткової організації, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов’язаних з наданням волонтерської допомоги такою особою відповідно до Закону України від 19 квітня 2011 року № 3236-VI «Про волонтерську діяльність» із змінами та доповненнями (далі - Закон № 3236);
■ відшкодування неприбутковою організацією особі - волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, документально підтверджених витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги, у розмірі та відповідно до переліку, що передбачені ст. 11 Закону № 3236.
Головне управління ДПС у Полтавській області

03 липня 2024 р.

До уваги фізичних осіб, які задекларували доходи за 2023 рік!

Граничний термін сплати податкового зобов’язання спливає 31 липня 2024 року.
Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня 2024 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею річній податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік (п. 179.7 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)). У разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ (п. 124.1 ст. 124), такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах: За несплату узгодженої суми грошового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору за наслідками поданої річної декларації про майновий стан і доходи у строк до 1 серпня року, що настає за звітним, платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
- у розмірі 5 відсотків погашеної суми податкового боргу при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання;
- у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання.
Ті самі дії, вчинені умисно, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання.Такі діяння, що вчинені умисно повторно протягом 1095 календарних днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов’язання на строк більше 90 календарних днів, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання.Крім того, після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, нараховується пеня.Шановні платники податків, своєчасно сплачуйте задекларовані суми податкового зобов’язання!
Підтримайте Україну в цей непростий для всіх нас час!
Головне управління ДПС у Полтавській області

03 липня 2024 р.

Національним банком України та Державноюслужбою спеціального зв’язку організовано Всеукраїнську просвітницько-інформаційну кампанію з платіжної безпеки „Кібербезпека фінансів”.

Метою проведення даної кампанії є поліпшення обізнаності громадян щодо платіжної безпеки та формування навичок із захисту фінансових даних у віртуальному просторі.

Цільова аудиторія: все населення України, яке користується платіжними послугами.

Термін проведення кампанії: з 30 травня до 30 вересня 2024 року.

Посилання на сайт кампанії:https://promo.bank.gov.ua/payment-security/

Відеоролики доступні на вебсторінці кампанії у вкладці „Матеріали” за посиланням:https://drive.google.com/.../1t1czW_rpxe4z8U2gNcDuRLEOUZH...

02 липня 2024 р.

До уваги користувачів електронних довірчих послуг! За яких обставин необхідно скасувати кваліфіковані сертифікати відкритого ключа?

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що користувач зобов’язаний невідкладно звернутися до Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державної податкової служби України за скасуванням кваліфікованого сертифіката у разі:
• компрометації особистого ключа користувача (факт або обґрунтована підозра того, що особистий ключ став відомий іншим особам, втрата можливості подальшого використання особистого ключа із будь-яких обставин, зокрема, втрата або пошкодження носія ключової інформації тощо);
• зміни відомостей, зазначених у кваліфікованому сертифікаті;
• виявлення помилок у реквізитах кваліфікованого сертифіката тощо;
• у разі отримання електронних довірчих послуг, до закінчення строку чинності діючих кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів. Скасування кваліфікованого сертифіката ключа є достроковим припиненням його чинності. Звертаємо увагу, що скасовані сертифікати ключів поновленню не підлягають. Більш детально читайте на вебпорталі ДПС України за посиланням https://ca.tax.gov.ua.
У разі виникнення запитань, надсилайте їх на електронну поштову скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , телефонуйте за номером (044) 284-00-10 або звертайтеся до пунктів обслуговування на території Полтавської області за адресами: м. Полтава, вул. Європейська, буд. 155, зал № 1, каб. 1; м. Кременчук, вул. Троїцька, буд. 76, каб. 102.

Головне управління ДПС у Полтавській області

02 липня 2024 р.

Чи повинні самозайняті особи, з метою звільнення від сплати єдиного внеску за себе, повідомляти контролюючі органи, що мають основне місце роботи, де за них було сплачено страховий внесок у розмірі не менше мінімального?

Головне управління ДПС у Полтавській області повідомляє, що відповідно до ст. 20 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями контролюючим органам з метою перевірки правильності нарахування, обчислення, повноти і своєчасності сплати єдиного внеску на загальнообов’язкового державного страхування надається доступ до персоніфікованих відомостей про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески.Таким чином, фізичні особи – підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не повинні повідомляти про факт сплати за них єдиного внеску роботодавцем.

Головне управління ДПС у Полтавській області

01 липня 2024 р.

Міграційна служба Полтавщини: ID-картка та що потрібно знати.

Отже нагадуємо, що ID-картка видається у разі:
- досягнення 14-річного віку;
- втрати/викрадення паспорта;
- закінчення терміну дії паспорта; зміни інформації;
- виявлення помилки в інформації;
- непридатності паспорта до подальшого використання;
- присвоєння РНОКПП або повідомлення про відмову від його прийняття;
- замість паспорта зразка 1994 року (якщо власник не вклеїв фото в паспорт протягом одного місяця після досягнення 25 або 45 років, з урахуванням особливостей дії воєнного стану в Україні); - замість паспорта зразка 1994 року (за бажанням).
Зазначемо, що законодавство України не визначає кінцевої дати чинності паспортів громадянина України зразка 1994 року. Тобто, якщо Ваш паспорт-книжечка не має ніяких пошкоджень і містить актуальну інформацію - він є дійсним документом й обміняти його на ID-картку Ви можете за власним бажанням.
Разом з тим, звертаємо увагу, що ID-картка видається:
- зі строком дії 4 роки особам віком від 14 до 18 років;
- зі строком дії 10 років особам, яким виповнилося 18 років і більше.
Для оформлення ID-картки можна звернутися до будь-якого підрозділу Міграційної служби у Полтавській області, незалежно від місця реєстрації. Додаткова інформація про необхідні документи, вартість послуги, перелік та графік роботи підрозділів є на офіційному сайті ДМС України https://dmsu.gov.ua/
Виникли питання - в Управлінні працює телефон «гарячої лінії» (0532)608969, офіційна сторінка Міграційної служби Полтавської області у соціальній мережі Фейсбук https://www.facebook.com/udmspl/, за якими можна отримати актуальні консультації.

УДМС у Полтавській області

28 червня 2024 р.

IV щорічний Конкурс історій «Громадянське суспільство, бізнес та влада – кращі практики співпраці»

Співпраця органів влади, бізнесу та організацій громадянського суспільства – наріжний камінь функціонування будь-якої сучасної держави. Повномасштабна війна лише збільшує кількість викликів, на які можливо відповісти виключно у співпраці між різними секторами. Розкажіть про свою історію співпраці з представниками інших секторів заради спільної справи.
Які важливі проєкти допомогла реалізувати така взаємодія? Проєкт «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України, Секретаріатом Кабінету Міністрів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Національною соціальною сервісною службою України та Глобальним договором ООН в Україні запускає IV щорічний Конкурс історій «Громадянське суспільство, бізнес та влада – кращі практики співпраці». Цей Конкурс покликаний популяризувати успішну тристоронню співпрацю між секторами та результати такої спільної роботи, необхідні для розвитку суспільства відповідальних громадян та незалежної, сильної та демократичної України.
За результатами конкурсу буде оприлюднено та поширено Збірник історій про кращі спільні проєкти організацій громадянського суспільства, бізнесу та органів влади, який буде поширено на сторінках усіх партнерів Конкурсу. Про окремі історії, що увійдуть до Збірника, ми створимо та поширимо відеоролики. А кожен із партнерів Конкурсу додатково відзначить по одній історії, яка сподобалась йому найбільше.
Історії увійдуть у Збірник за такими категоріями:
Допомога військовим;
Гуманітарна допомога та реабілітація;
Соціальні проєкти;
Відновлення;
Створення просторів;
Освіта;
Інформаційні кампанії та конкурси;
Культура;
Інше.
Тож якщо ви представник_ця:
органу державної влади чи органу місцевого самоврядування
організації громадянського суспільства
або бізнесу
та хочете поділитись досвідом втілення проєкту/ініціативи, в якій взяли участь представники бізнесу, влади та організацій громадянського суспільства, розкажіть про свою історію у реєстраційній формі за цим посиланням до 5 серпня включно.
Щоб історія потрапила до Збірника, вона має відповідати чотирьом критеріям: Ініціатива/проєкт відбулась за участі ОГС, бізнесу та органу влади; ініціатива/проєкт відбувалась упродовж 2024-го та/або 2023 року; інформація про втілену ініціативу/проєкт доступна у відкритих джерелах; ініціатива/проєкт мала вимірюваний результат.Ми впевнені, що про вашу успішну історію співпраці має дізнатися уся країна! Сміливо заповнюйте форму та діліться своїми успіхами, які зміцнюють та покращують нашу державу!
Якщо ви маєте додаткові питання, звертайтесь за електронною поштою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , вказавши у темі листа “Конкурс історій співпраці”. Цей конкурс щорічно проводиться у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.