Омельницька сільська територіальна громада

Кременчуцький район, Полтавська область

21.11.2025

Якість питної води та її вплив на здоров’я людини.


Питна вода – основа життєдіяльності людини. Вона забезпечує нормальне функціонування всіх органів і систем, істотно впливає на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини. Багато бактерій і вірусів у воді призводять до інфекційних захворювань та епідемій, а токсичні речовини – до масових отруєнь. Питна вода повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», а вміст шкідливих речовин у воді не повинен перевищувати гранично допустимі норми. Згідно зазначеного нормативного документу питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.
Параметри якості питної води поділяються на три загальні категорії: фізичні, хімічні та мікробіологічні. Фізичні властивості питної води визначаються такими органолептичними показниками: присмак, забарвленість, запах і каламутність. Безумовно, якісна вода насамперед повинна бути «смачною», тобто не містити будь-якого запаху чи присмаку, бути абсолютно прозорою, безбарвною та не містити осаду. Саме за оцінкою смакових якостей води ми складаємо перше враження про її безпечність та чистоту. Хімічні властивості включають у себе концентрації шкідливих речовин у цілому і важких металів зокрема, сліди органічних сполук, загальну мінералізацію води. Питна вода повинна бути оптимально збалансованою за своїм хімічним складом – надлишок або нестача тих чи інших елементів може мати наслідки для здоров’я. Крім збалансованості хімічного складу, питна вода не може містити жодних патогенних мікроорганізмів, а також продуктів людської діяльності. Мікробіологічні показники епідемічної безпеки стосуються коліформних бактерій, кишкової палички, а також конкретних видів патогенних бактерій (таких, як холерний вібріон), вірусів (гепатиту А) і найпростіших паразитів. Перевищення таких показників може призвести до виникнення інфекційних хвороб у людини.
Вплив води на наше здоров’я!!!
Питна вода є необхідною для нашого здоров’я. Вона допомагає підтримувати нормальну температуру тіла, забезпечує живлення клітин, допомагає у виведенні токсинів та залишків обробки відходів з організму. Проте, як відомо, у воді є мікроорганізми, бактерії, віруси, токсичні речовини, які викликають різні захворювання, такі як:
- інфекційні захворювання:  вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерію, холеру, ротавірусні інфекції, лептоспіроз, ботулізм та інші;
- паразитарні захворювання: аскаридоз, лямбліоз ;
- неінфекційний характер носять: дерматози, екземи, цироз печінки, анемія, серцево-судинні, сечокам’яні хвороби, розлади нервової, травної систем;
- хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води: водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, отруєння пестицидами.

Розберемо конкретніше, як якість води може впливати на організм. Висока жорсткість води (підвищений вміст у ній солей кальцію і магнію) спричиняє сечокам’яну, нирковокам’яну, жовчнокам’яну хвороби. Вживання води, яка забруднена нітратами, призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. При вживанні занадто високо мінералізованої води можливі зміни електролітного обміну, порушення функцій серцево-судинної системи, нирок, а також органів травлення і опорно-рухового апарату.
Зважаючи на те, що запорукою нашого здоров’я є питна вода, а оцінка якості питної води не завжди задовільна, виникає питання що саме ми п’ємо? Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження в лабораторії. Адже мікробіологічне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок інколи не змінюють суттєво органолептичних властивостей води, а тому і не викликають підозри щодо її небезпечності. Підсумовуючи, рекомендуємо звертати увагу на те, яку питну воду Ви споживаєте та дотримуватись таких правил, щоб попередити її можливий негативний вплив на організм:
- для питних потреб та приготування їжі використовуйте лише питну воду з перевірених джерел, кип’ячену чи бутильовану воду;
- користуйтеся фільтрами та водоочисними системами;
- не вживайте лід, якщо не впевнені, що він зроблений з безпечної води;
- при використанні бутильованої води звертайте увагу на маркування – наявність інформації про виробника та його адресу, склад води, наявність документів, що засвідчують її якість, дату виготовлення, умови зберігання та їх дотримання при реалізації;
- воду з відкритих водойм використовуйте тільки для технічних цілей;
- створюйте достатній запас питної води при організації прогулянок, відпочинку на природі тощо;
- дотримуйтеся правил особистої гігієни.
Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими в якості питної води, яку ви споживаєте.