Омельницька сільська територіальна громада

Кременчуцький район, Полтавська область

17.11.2025

Гострі кишкові захворювання поряд

Серед інфекцій, широко поширених на земній кулі,  гострі кишкові захворювання займають особливе місце. Немає жодної країни, де б не зустрічалися дизентерія, черевний тиф, паратифи та інші кишкові інфекції. До них відносяться також сальмонельоз, холера, вірусний гепатит А, коліентерит та ін.

За 10 місяців поточного року   в Полтавській області    зареєстровано   1931  випадок  ГКІ, показник    на  100 тис. населення 140,8, що на   15 %  менше ніж за аналогічний період минулого року та на 12,5% менше середнього багаторічного показника.
Для всіх кишкових інфекцій характерним є те, що хвороботворні мікроорганізми перебувають здебільшого в кишечнику людини чи тварини. Збудник потрапляє з кишечника хворого або носія інфекції в зовнішнє середовище, потім з їжею чи водою – в травний канал здорової людини і викликає захворювання. Інфекція потрапляє в рот через брудні руки.

Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони вражають дітей, тому що у них і захисні сили слабші, і гігієнічні навички ще недостатні.

Збудники гострих кишкових захворювань (хвороботворні мікроби, віруси) та їх токсини вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У хворих підвищується температура, порушується нормальна діяльність серцево-судинної системи, часто вражається печінка, селезінка та інші внутрішні органи.

Лікування кишкових інфекцій  має проводитись суворо індивідуально, комплексно, із застосуванням найдоцільніших засобів та методів. А це може зробити тільки лікар. Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків призводить до того, що в кишечнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисні бактерії (мікрофлора). Хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, а це дуже важко піддається лікуванню. Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше посилюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників.

Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук – запорука значного зменшення захворюваності кишковими інфекціями.

Руки необхідно мити перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету. Як найретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів.

Рекомендується не тримати на кухні нічого зайвого. Бажано, щоб кухонні меблі були вкриті пластиком, що легко миється гарячою водою з милом. Для сміття необхідно мати відро з кришкою. Виносити сміття слід щодня, а відро ретельно мити.

Треба мати окремі дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба.

Кухонне начиння і посуд слід мити гарячою водою після кожного приготування їжі. Зберігають посуд у недоступному для мух місці. Продукти, які не підлягають термічній обробці (ковбасу, масло, сир тощо), упаковують окремо від сирого м’яса, риби, напівфабрикатів.

Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід ретельно мити в проточній воді.

Продукти, які швидко псуються, зберігають у холодильниках при температурі в камері близько +6°С. Існують певні строки їх зберігання, яких необхідно суворо дотримуватись.

Молоко перед надходженням до торгівельної мережі піддається пастеризації, що різко зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів у ньому. Проте розливне молоко (а особливо куплене на базарі) слід обов’язково скип’ятити.

Підвищення санітарної культури населення – це величезний резерв подальшого зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції.

Пам’ятайте: профілактика - найефективніший спосіб захисту від кишкових інфекцій. Дотримуйтеся чистоти рук, споживайте безпечні продукти, особливо в умовах надзвичайного стану чи перебування в місцях масового скупчення людей.

Бережіть себе і своїх близьких!