Омельницька сільська територіальна громада

Кременчуцький район, Полтавська область

Новини

21 червня 2024 р.

«Компас: рестарт та розвиток бізнесу» - освітня програма для підприємців ВПО.

Офіс з розвитку підприємництва та експорту спільно з VECTOR GROUP оголошують набір на національну практичну освітню програму для 220 підприємців з-поміж ВПО, які здобудуть практичні знання та поштовх для перезапуску власної справи.Компас: рестарт та розвиток бізнесу — довгострокова практична освітня програма для підприємців з-поміж ВПО, яка покликана надати знання та поштовх для подальшого розвитку власної справи або підприємства. За результатами навчання учасники запровадять нові підходи до організації діяльності, а найактивніші зможуть збільшити прибуток від власної підприємницької діяльності.
Кому корисна Програма?
Чинним підприємцям мікро-, малого та середнього бізнесу з усіх регіонів України, а також самозайнятим особам з-поміж ВПО, які планують розвинути або перезапустити власний бізнес.
Учасники програми отримають:
• Практичні інструменти для впровадження оперативного менеджменту та стратегічногопланування розвитку бізнесу
• Обмін досвідом у групах підприємців до 10 осіб за відповідним рівнем
• Менторську підтримку
• 12 освітніх модулів
• Можливість долучитися до спільноти підприємців з-поміж ВПО та нетворкінгу для побудови довготривалих ефективних відносин, розвитку бізнесу, пошуку нових клієнтів.
Навчання проходитиме в онлайн-форматі. Окремі заходи відбудуться офлайн — на базі центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес у Тернополі, Луцьку, Рівному та Бучі із забезпеченням прямої трансляції для онлайн-учасників.
Надсилайте Ваші заявки на участь до 30 червня за посиланням — https://cutt.ly/ReiWZeBL
Хочете дізнатись більше? Запрошуємо на інформаційну онлайн-зустріч 20 червня, під час якої організатори розкажуть усі подробиці участі. Реєстрація за посиланням -https://cutt.ly/jeoiKQqw
Освітня програма «Компас: рестарт та розвиток бізнесу» реалізується Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом Дія.Бізнес спільно з VECTOR GROUP та за підтримки проєкту Міжнародного торговельного центру «Підвищення економічної стійкості громад, що постраждали під час війни, який фінансується Урядом Японії.

21 червня 2024 р.

Розпочато прийом заявок для участі в конкурсі на здобуття щорічної премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки.

Державний комітет телебачення і радіомовлення України проводить прийом заявок для участі в конкурсі на здобуття щорічної премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2024 рік (далі – Премія).
Премія присуджується в чотирьох номінаціях:
- літературні твори для дітей та юнацтва;
- художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва;
- театральні вистави для дітей та юнацтва;
- художні та анімаційні фільми для дітей та юнацтва.
Положенням про Премію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2004 № 32 (зі змінами), визначено, що на здобуття Премії висуваються оригінальні твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше ніж за пів року до їх подання на конкурс. До участі в конкурсі не приймаються твори, що вже були відзначені іншими преміями.
Творчі спілки, національно-культурні та національно-просвітницькі товариства, видавництва і видавничі організації, редакції періодичних видань, вчені ради вищих навчальних закладів, наукові установи, асоціації вносять пропозиції щодо претендентів на здобуття Премії та подають до Держкомтелерадіо такі документи:
- клопотання про присудження Премії з короткою характеристикою твору та його автора у паперовій та електронній формі;
- три примірники твору у друкованому вигляді та за наявності примірник твору в електронній формі (для номінацій: літературні твори для дітей та юнацтва, художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва);розширену анотацію на твір у паперовій та електронній формі;
- копії відгуків у засобах масової інформації, рецензії (за наявності);
- художні, анімаційні фільми та відеозаписи театральних вистав у електронній формі;
- копії паспорта (у разі висунення колективу - копія паспорта кожного члена колективу) та копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (у разі висунення колективу - копія довідки кожного члена колективу), крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті.
Кінцевий термін подання до Держкомтелерадіо заявки для участі в конкурсі - 1 листопада 2024 року.
У зв’язку з викладеним звертаємось з проханням рекомендувати місцевим видавництвам і видавничим організаціям, громадським організаціям, творчим спілкам, літературно-мистецьким об'єднанням, театрам взяти участь у зазначеному конкурсі.
При наявності відповідних пропозицій у визначені терміни необхідно подати заявку з поміткою «На здобуття щорічної премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва» до Держкомтелерадіо за адресою: 01001, м. Київ, вул. Прорізна, 2.Пакет документів просимо дублювати електронною поштою на адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду . Контактний телефон: (044) 278-86-96.

21 червня 2024 р.

Щодо відображення в податковому обліку з ПДВ продавця/покупця операції з повернення покупцем товарів, кошти за які не зараховуються в рахунок оплати за іншою поставкою товарів та будуть поверненні покупцю.

Відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI (далі – ПКУ) якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).
Розрахунок коригування до податкової накладної не може бути зареєстрований в ЄРПН пізніше 1095 календарних днів з дати складання податкової накладної, до якої складений такий розрахунок коригування.
Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача – платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН, зокрема отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.
Відповідно до п.п. 192.1.1 п. 192.1 ст. 192 ПКУ якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку – постачальника, то:
а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;
б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.
Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.
Отже, у разі повернення покупцем товарів, кошти за які не зараховуються в рахунок оплати за іншою поставкою товарів та будуть повернуті покупцю, постачальник (продавець) на дату такого повернення товарів складає розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання коштів / постачання товарів. Постачальник має право зменшити податкові зобов’язання на підставі такого розрахунку коригування після його реєстрації в ЄРПН покупцем.
Покупець зобов’язаний зменшити суму податкового кредиту у звітному (податковому) періоді, у якому відбулося повернення товарів, незалежно від факту реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування.
У випадку, якщо такі кошти повертатися не будуть і зараховуються в рахунок оплати інших товарів/послуг, які будуть постачатися в майбутньому, то платнику необхідно скласти податкову накладну за такою операцією.
Головне управління ДПС у Полтавській області

21 червня 2024 р.

Чи потрібно зазначати в таблиці даних платника ПДВ коди товарів та коди послуг, якщо товари/послуги придбаваються (отримуються) у юридичної чи фізичної особи, яка не зареєстрована платником ПДВ?

Відповідно до п. 12 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Порядок зупинення) платник податку має право подати до контролюючого органу таблицю даних платника ПДВ (далі – Таблиця) за встановленою формою (додаток 5).

У Таблиці зазначаються:
- види економічної діяльності відповідно до КВЕД;
- коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України;
- коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010 (далі – ДКПП), що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України (п. 13 Порядку зупинення).
При цьому Порядком зупинення не визначено заповнення в Таблиці кодів товарів згідно з УКТЗЕД та кодів послуг згідно з ДКПП, що придбаваються (отримуються) платником податку в залежності від статусу постачальника.Отже, якщо товари/послуги придбаваються (отримуються) в особи, яка не зареєстрована платником ПДВ, їх коди, визначені згідно з УКТЗЕД та ДКПП, підлягають заповненню в Таблиці.
Головне управління ДПС у Полтавській області

21 червня 2024 р.

Для ветеранів та їхніх родин стартує набір на безоплатне навчання в ІТ-сфері.
Ветерани й ветеранки, а також військові та їхні родини можуть пройти безоплатний курс "Основи роботи з базами даних", який є спільним проєктом Українського ветеранського фонду, Lobby X та ІТ-компанії SoftServe.
Знання, отримані під час курсу, допоможуть проєктувати та керувати базами даних, писати SQL-запити, а також продовжити навчання за будь-яким напрямом розробки.
“Наразі це вже п’ята програма, яку підтримує Український ветеранський фонд, що надає ветеранам та їхнім родинам комплексну можливість навчання та працевлаштування. Це один із важливих етапів переходу до цивільного життя для наших захисників та захисниць, а також підтримка для родин ветеранів, які шукають нових можливостей самореалізації. Крім того, отримані навички в ІТ сфері можна буде застосовувати з користю для зміцнення оборони країни”, — каже Руслана Величко-Трифонюк, виконуюча обов’язки виконавчої директорки Українського ветеранського фонду.
У програмі курсу:
● загальна інформація про системи управління базами даних;
● зв’язок «клієнт-сервер»;
● нормальні форми, денормалізація;
● зв’язки між таблицями;
● основні типи даних;
● функції;
● тригери;
● soft skills – навички, потрібні для роботи в ІТ-індустрії;
● поради з пошуку роботи, підготовка резюме тощо.
Формат навчання:
● заняття відбуватимуться двічі на тиждень, у понеділок та четвер, з 18:00 до 20:00, на платформі Zoom.  Досвідчені ментори розповідатимуть теоретичні основи, а також розбиратимуть практичні роботи і задаватимуть домашнє завдання. Лекції будуть доступні в записі для тих, хто не зміг приєднатися онлайн.Старт курсу – 9 липня, тривалість – 8 тижнів.
Що потрібно для навчання:
● ноутбук (компʼютер), доступ до інтернету, час для виконання домашніх занять. Учасники та учасники, які успішно завершать курс, отримають сертифікат.
Зареєструватися на курс можна до 2 липня, заповнивши форму
.

19 червня 2024 р.

Розрахунковий документ на проїзд автомобільним транспорт.

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що суб’єкти господарювання у сфері надання послуг пасажирського автомобільного транспорту зобов’язані проводити розрахунки з дотриманням вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) з обов’язковою видачею розрахункових документів встановленої форми та змісту.
При цьому законодавство у сфері надання послуг пасажирського автомобільного транспорту складається, зокрема, з Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176 (далі – Правила), та наказу Міністерства транспорту та зв’язку України від 25.05.2006 № 503 «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.09.2006 за № 1065/12939.
На сьогодні суб’єкти господарювання при наданні послуг, приймаючи до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби, зобов’язані проводити розрахунки за них через реєстратори розрахункових операцій/ програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО) та надавати споживачам послуг відповідні розрахункові документи. Разом з цим згідно з пунктом 4 статті 9 Закону № 265 РРО/ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, при продажу талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю на автомобільному транспорті.
Звертаємо увагу, що обов’язковими реквізитами зазначених документів є їх назви – «талон, квитанція, квиток» (далі – проїзні документи).
Тільки проїзні документи, виготовлені у спосіб, передбачений пунктом 4 статті 9 Закону № 265, зокрема, з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю, можуть вважатися відповідними розрахунковими документами. Так, відповідно до Правил пасажир повинен мати проїзний документ.
Враховуючи зазначене, суб’єкти господарювання, які надають послуги пасажирського автомобільного перевезення мають право не застосовувати РРО/ПРРО та розрахункові книжки лише у разі продажу проїзних документів з нанесеними друкарським способом серію, номером, номінальною вартістю на автомобільному транспорті.
Проїзні документи, які не відповідають вказаним вимогам, не приймаються як розрахункові, видача зазначених документів споживачам послуг є порушенням порядку проведення розрахунків.
Головне управління ДПС у Полтавській області

18 червня 2024 р.

Інформуємо про Проєкт рекрутингу військовозобов’язаних в межах комунікаційної кампанії під умовною назвою «Обирай посаду та підрозділ у війську».

Кампанія реалізується Lobby X у співпраці з Міністерством оборони України, Збройними силами України, Міністерство культури та інформаційної політики України та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Докладніше на сайті https://lobbyx.army/...

18 червня 2024 р.

Електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом: як здійснюється та в яких випадках може бути припинений?

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється відповідно до Податкового кодексу України, законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями, Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями, без укладення відповідного договору.
Керівник платника податків визначає, змінює перелік уповноважених осіб платника податків, які наділяються правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації через електронний кабінет від імені платника податків, та визначає їхні повноваження.
Платник податків стає суб’єктом електронного документообігу після надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі з дотриманням вимог вищеназваних законів.
Електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припиняється виключно у випадках:
- отримання інформації від кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг про завершення строку чинності (або скасування) кваліфікованого сертифіката відкритого ключа керівника платника податків;
- отримання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про зміну керівника платника податків;
- отримання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію припинення юридичної особи;
- наявності в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків інформації про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця чи незалежної професійної діяльності фізичної особи;
- наявності в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків інформації про закриття реєстраційного номера облікової картки платника податків у зв’язку зі смертю.
Порядок обміну електронними документами платника податків та контролюючого органу затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
Більш детально ознайомитися із відповідним роз’ясненням можна на вебпорталі ДПС у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (ЗІР) за посиланням https://zir.tax.gov.ua/ (категорія 129.03).

Головне управління ДПС у Полтавській області

17 червня 2024 р.

Шановні мешканці Омельницької територіальної громади!

З метою узагальнення інформації про кількість випадків загибелі бджіл та встановлення причин, що призвели до цього, просимо заповнити форму «Моніторинг кількості випадків загибелі бджіл у 2024 році» за посиланням https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfga5pK1QC.../viewform...

17 червня 2024 р.

Змінили прізвище після одруження? Обміняйте паспорт!

Нагадуємо громадянам, що у разі зміни прізвища після одруження, обмін паспорта громадянина України є обов'язковою процедурою. Відповідно до Правил державноїреєстрації актів цивільного стану в Україні, відведений термін для обміну паспорта становить один місяць з дати укладання шлюбу. Якщо не поміняти паспорт протягом місяця, такий паспорт вважається недійсним.
Оформити паспортні документи можна у будь-якому підрозділі УДМС у Полтавській області у порядку «живої черги», чи скористатись сервісом «Електронна черга» https://dmsu.gov.ua/services/online.html та надати наступнідокументи:
 паспорт громадянина України, що підлягає обміну;
 реєстраційний номер облікової картки платника податків або відмову від його прийняття;
 свідоцтво про шлюб;
 документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт (за наявності таких документів);
 документи, що підтверджують сплату адміністративного збору.
Вартість паспорта громадянина України залежно від терміну оформлення становить:
 20 робочих днів – 504 грн;
 10 робочих днів – 874 грн.
Звертаємо увагу! Під час повітряної тривоги надання адміністративних послуг зупиняється. Не ігноруйте повітряні тривоги, бережіть себе і своїх близьких! Прохання до громадян уникати скупчення людей та перебувати в укриттях під час повітряної тривоги.
УДМС у Полтавській області

14 червня 2024 р.

До 25 червня триває реєстрація на програму безплатних консультацій для переробного бізнесу AGROw UP.

   Програма AGROw UP – це безплатні консультації та вебінари для українського бізнесу, який займається переробкою продукції рослинництва чи готовий її запровадити.
   Мета програми – надати консультаційну підтримку малому та середньому бізнесу, що хоче почати чи вдосконалити доробку або переробку своєї продукції та внаслідок цього збільшити додану вартість своєї продукції та конкурентоспроможність на ринку. Програма реалізується в межах програми EU4Business за фінансування Європейського Союзу та уряду Німеччини.
Що пропонує програма AGROw UP? Безкоштовні індивідуальні консультації.
У межах програми 20 відібраних представників/представниць малого та середнього бізнесу отримають безплатні консультації експертів/експерток за одним із цих напрямів:
1. Розвиток бізнесу: планування, стратегія, оптимізація, масштабування.
2. Маркетинг та цифровий маркетинг.
3. Візуальний стиль та дизайн.
4. Вихід на нові ринки.
5. Сертифікація та стандартизація, безпека харчових продуктів.
6. Бухгалтерський облік, оподаткування та юриспруденція.
7. Технологія переробки та вирощування.
8. Залучення грантів, інвестицій.Безкоштовні вебінариТакож у межах програми відбудуться 6 безкоштовних вебінарів про різні аспекти переробки рослинної продукції.
Перший вебінар про світові тренди у секторі їжі та як вони впливають на український агросектор відбудеться вже 19 червня.Анонси із детальною інформацією про них, а також анкети для реєстрації незабаром будуть опубліковані у соціальних мережах: Instagram та Facebook.
Для кого програма AGROw UP? Для власників/власниць, керівників/керівниць малого та середнього бізнесу, який:
- зареєстрований та функціонує на території, підконтрольній Україні;
- працює у сфері рослинництва понад 1 рік;
- займається сільським господарством чи переробкою як основною сферою діяльності, або ж має план щодо запуску переробки своєї продукції;
- має від 5 до 249 працівників/працівниць;
- належить громадянам/громадянкам України (не менше 51% компанії);
- не входить до переліку фізичних чи юридичних осіб щодо яких застосовані санкції;
- не займається виготовленням алкогольних, тютюнових виробів та лікарських препаратів.
Перевага буде надаватись бізнесу, який:
- впродовж останніх 2 років не отримував поглибленої консультаційної допомоги від компанії «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH»;
- займається переробкою самостійно вирощеної продукції;
- заснований або управляється жінками.
Експерти/експертки програми, які надаватимуть консультації.
Аліна Токмиленко – експертка із розвитку у секторі Food Innovation та AgriFood, cпівзасновниця Ukraine Food Nation, співзасновниця мережі «23 Ресторани», ексопераційна директорка Промприладу в Івано-Франківську.
Павло Андрусик – експерт з ресурсоощадного вирощування овочевих та зернових культур, комерційний директор в компанії Спрейтек Україна.
Олександра Бєлаш – експертка з розвитку бізнесу та маркетингу, керівниця відділу маркетингу в Corteva Agriscience Україна.
Яна Макарова – експертка з цифрового маркетингу, проджект-менеджерка та контент-маркетологиня в Kukurudza blog.
Ілля Стурко – графічний дизайнер. Більше 10 років Ілля створює візуальні матеріали для бізнесу, громадських організацій, ініціатив, проєктів та подій. Працює із замовниками замовницями як з України, так із ЄС та США.
Іван Кульчицький – експерт із розвитку бізнесу, залучення грантів та інвестицій; експерт Агенції європейських інновацій.
Марта Лушпак – сертифікований аудитор за стандартами ISO 9001, 14001, 22000; виконавчий директор ТОВ «Західний центр розвитку бізнесу».
Ольга Гуртова – сертифікована консультантка з експорту, експертка з міжнародного діджитал-маркетингу.
Мар’яна Томчак – експертка із обліку, оподаткування та земельного права, голова ГО «Тернопільська аграрна дорадча служба», співвласниця бізнесу із заморожування ягід.
Як взяти участь у програмі AGROw UP? Для участі у програмі потрібно заповнити анкету за посиланням: https://bit.ly/AGROwUP
Реєстрація триватиме до 25 червня 2024 року. Серед отриманих заявок буде відібрано 20 учасників/учасниць, які отримають безкоштовні консультації. Результати відбору будуть надіслані до 5 липня 2024 року на електронну пошту. Також імена переможців/переможниць будуть опубліковані насайті програми: https://agrowup.bard.cv.ua/
Запитання щодо участі у програмі можна задати тут: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Програма AGROw UP відбувається у межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП»,що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічноїстійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим і середнім підприємствам у країнах Східного партнерства.Зміст публікації є виключною відповідальністю ГО "Буковинська агенція регіонального розвитку" і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини та GIZ.
Детальніше: www.eu4business.org.ua#eu4business, #StandForUkraine, #gizSME

14 червня 2024 р.

Повернути помилково та/або надміру сплачені суми грошових зобов’язань та пені можна надіславши заяву через Електронний кабінет платника.

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що надіслати заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пенi (далі – Заява) платник податків має можливість через Електронний кабінет за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.
Подання Заяви здійснюється в режимі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету за формою J/F 1302002.Вхід до приватної частини Електронного кабінету відбувається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.Під час створення Заяви в режимі «Введення звітності» платник самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми», зокрема «J(F)13 Запити». З переліку електронних форм обирає необхідну форму Заяви (J/F 1302002), а потім відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район» (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації).
У запропонованій формі необхідно заповнити відповідні поля електронного документа, підписати та надіслати Заяву, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично.До Заяви платник може подати копію одного платіжного документа. Для цього у вкладці «Додатки» необхідно обрати опцію «Додати» документ довільного формату (F/J 1360102) та заповнити обов’язкові поля форми.
Оскільки у полі «Дата сплати до бюджету» Заяви вказується інформація щодо одного платіжного документа відповідно до якого була помилково або надміру сплачена сума грошових зобов’язань або пені, то з метою повернення таких сум за кількома платіжними документами, платник подає окремі Заяви за кожним платіжним документом.
Заява подається платником до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми
.Більш детально ознайомитися з відповідним роз’ясненням можна на вебпорталі ДПС у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (ЗІР) за посиланням https://zir.tax.gov.ua/ (категорія 135.03).

Головне управління ДПС у Полтавській області

13 червня 2024 р.

Пам’ятка для УСЗНів / ЦНАПів з надання інформації під часвзаємодії з внутрішньо переміщеними особами.

Під час взаємодії з ВПО, зокрема також і у випадках надання відмови у призначенні / продовженні виплати допомоги на проживання ВПО, УСЗНам / ЦНАПам, виконавчим органам сільської, селищної, міської ради доцільно повідомляти про інші можливі варіанти державної підтримки, а також надавати інформаційні матеріали, зокрема у форматі онлайн.
Працівник УСЗН/ЦНАП, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради повідомляє ВПО наступне:
1) якщо ВПО є працездатною, не зареєстрована як ФОП чи вцентрі зайнятості, то їй варто стати на облік у Центрі зайнятості, як така, що шукає роботу, або щоб отримати статус безробітного.Унаслідок отримання статусу безробітного, ВПО:
- матиме право на отримання допомоги по безробіттю в розмірі від 1500 до 7100 грн тривалістю до 90 календарних днів (для осіб передпенсійного віку – до 360 календарних днів) під час дії воєнного стану;
- отримає допомогу від кар’єрного радника в пошуці роботи тапрацевлаштуванні;
- матиме право на отримання консультаційних, інформаційнихта профорієнтаційних послуг з метою перенавчання;
2) якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї ВПО менший зарівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї (3588,20 грн – для дітей віком до 6 років (140% відповідного прожиткового мінімуму); 4 474,4 грн – для дітей віком від 6 до 18 років (140% відповідного прожиткового мінімуму); 1 665,4 грн – для працездатних осіб (55% відповідного прожиткового мінімуму); 2361,00 грн – для осіб, які втратили працездатність (100% відповідного прожиткового мінімуму)), то сім’я ВПО має право отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;
3) ВПО має право на отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг: для підтвердження фактичного проживання в будинку чи квартирі достатньо надати довідку ВПО.
При цьому не вимагається, щоб ВПО була зареєстрована (задекларована) у відповідному житловому приміщенні чи укладення нею та надання договору найму (оренди) щодо такого житла. Розмір субсидії залежить від вартостіжитлово-комунальних послуг та рівня доходів сім'ї;
- мешканці тимчасово окупованих територій чи зониактивних бойових дій, яким на період дії воєнного стану булопродовжено виплати на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 „Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”, у тому числі пільги і житлові субсидії, нарахування та виплата яких припинилася з червня 2024 року, а також пільги на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 214 „Деякі питання надання державноїсоціальної допомоги та пільг на період воєнного стану”, та якіперемістилися й зареєструвалися як ВПО, для проведення перерахунку таких виплат і пільг повинні подати відповідну заяву до органів ПФУ;
- мешканці тимчасово окупованих територій чи зони активних бойових дій, яким на період дії воєнного стану продовженовиплату державної соціальної допомоги на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 214 „Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період воєнного стану”, та які перемістилися й зареєструвалися як ВПО, для проведення перерахунку таких виплат повинні подати відповідну заяву до органів соціального захисту населення;
4) у разі перебування у складних життєвих обставинах ВПО маєправо на отримання соціальних послуг, зокрема догляд вдома, денний догляд, підтримане проживання, соціальну адаптацію, консультування, натуральну допомогу тощо. Про соціальні допомоги і виплати можна, зокрема, дізнатися на сайті Дії або соціальної громади.

13 червня 2024 р.

Адміністративне оскарження рішення комісій щодо неврахування таблиці даних: що треба знати платнику ПДВ?

Відповідно до пункту 3 Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (зі змінами, далі – Порядок) скарга подається платником ПДВ (далі – платник податку) протягом 10 робочих днів, що настають за днем прийняття рішення комісією регіонального рівня.
Згідно з пунктом 5 Порядку скарга подається платником податку в електронній формі засобами електронного зв’язку з дотриманням вимог Податкового кодексу України від 02 грудня 2011 року № 2755-VI (далі – ПКУ), Законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг», від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» і реєструється ДПС у день її надходження (додатки 1 – 3).
Пунктом 6 Порядку визначено, що ДПС постійно розміщує на своєму вебсайті (за посиланням https://tax.gov.ua ) відомості щодо засобів електронного зв’язку, якими може подаватися скарга.Скарга підписується та подається особисто платником податку або його уповноваженим представником. Якщо скарга підписується та подається уповноваженим представником платника податку, до неї додається належним чином завірена копія документа, який засвідчує повноваження такого представника відповідно до законодавства (п. 9 Порядку розгляду скарги).
Згідно з п. 10 Порядку скарга повинна містити дані про:
- найменування або прізвище, ім’я та по батькові платника податку, який подає скаргу;
- індивідуальний податковий номер платника податку;
- податковий номер або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта);
- номер та дату оскаржуваного рішення комісії регіонального рівня;
- інформацію про причини незгоди платника податку з рішенням комісії регіонального рівня;
- відомості про оскарження рішення комісії регіонального рівня в судовому порядку;
- вимоги платника податку, який подає скаргу.
У разі подання скарги на рішення комісії регіонального рівня платник податку має право додати до скарги, зокрема, про неврахування таблиці даних платника ПДВ – пояснення та копії документів, які підтверджують інформацію, зазначену у таблиці даних платника ПДВ (п. 11 Порядку).Рішення комісії центрального рівня не підлягає адміністративному оскарженню та може бути оскаржено в судовому порядку у строки, визначені ст. 56 ПКУ.

Головне управління ДПС у Полтавській області

13 травня 2024 р.

Шановні мешканці Омельницької територіальної громади, організації та волонтери, які надають захист та допомогу тваринам!

 З метою проведення роз’яснювальної роботи щодо сказу тварин Кременчуцька районна дільнична лікарня ветеринарної медицини Полтавської обласної лікарні ветеринарної медицини запрошує на зустріч із залученням фахівців відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, яка відбудеться 19 червня 2024 р. о 10:00, за адресою: м. Кременчук, вул. Київська 7-а.