Омельницька сільська територіальна громада

Кременчуцький район, Полтавська область

Новини

12 квітня 2024 р.

Представництво UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, пропонує вашій увазі проєкт мобільного застосунку для жінок, що постраждали від домашнього або гендернозумовленого насильства, або перебувають у групі ризику.

Застосунок створено у співпраці з Міністерством Внутрішніх Справ України та Національною Поліцією за підтримки уряду Великої Британії. Застосунок спрямований на полегшення отримання допомоги тією категорією жінок, які не мають можливості подзвонити у поліцію через фізичні особливості (наприклад, особи з порушенням слуху), тотальний контроль особистого життя, відсутність коштів на рахунку тощо. Мобільний застосунок надає можливість викликати поліцію через кнопку «SOS», без дзвінка на 102. У такому випадку спілкування телефоном з оператором можна уникнути, адже поліція приїде знаючи про специфіку випадку (домашнє насильство) за геолокацією або вказаною при реєстрації адресою.Зовнішній інтерфейс застосунку замасковано під звичайний мобільний застосунок у телефоні жінки. Кнопка виклику поліції, корисна інформація та контакти інших служб допомоги у випадках домашнього або гендерно зумовленого насильства, доступні тільки у прихованому інтерфейсі, доступ до якого має лише власниця телефону.
Головна ціль — максимально поінформувати жінок, залишаючись непомітними для чоловіків.
Доступ до застосунку можливий через чат-бот у Telegram за посиланням:https://t.me/female_app_bot

10 квітня 2024 р.

«Фундамент ілюстратора: 7 пунктів, що вплинуть на ваш розвиток та покращать малюнок» – тема майстер-класу з малювання від членькині Молодіжної ради - талановитої Анжеліки МУРАШКО.
Вже вкотре справжні поціновувачі художнього арту відвідують захопливі майстерки, організовані Молодіжною радою. На цьому заході було поєднано мистецтво та насолоду, що дозволило виразити свою творчість під час малювання. Захоплені процесом відвідувачі щиро дякують за нові знання!
А Анжеліка всім бажає: «Не забувайте експериментувати, творити та ніколи не зупиняйтеся на досягнутому. Будьте вільними у своїй творчості!»
До нових зустрічей на цікавих творчих здибанках!

10 квітня 2024 р.

Які платники можуть бути включені до плану-графіка для проведення планових перевірок?

Законом України від 09.11.2023 №3453-ІХ доповнено підрозділ 10 розділу ХХ Податкового кодексу України підпунктом 69.352, яким установлено категорії платників, які з 01 грудня 2023 по 31 грудня 2024 року можуть бути включені до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на 2023 та 2024 роки:
•платники, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва/ реалізації підакцизної продукції;
•платники, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор (гральний бізнес);
•платники, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;
•нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи (постійні представництва), які відповідають хоча б одному з таких критеріїв:
- рівень зростання податку на прибуток на 50 і більше відсотків менше, ніж рівень зростання доходів;
- декларування нарахованої заробітної плати за відсутності декларування прибутку або декларування доходу, звільненого від оподаткування відповідно до міжнародного договору України;
•інші платники, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають хоча б одному з таких критеріїв:
- рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший рівня сплати податку у відповідній галузі (не поширюється на платників єдиного податку);
- рівень сплати ПДВ на 50 і більше відсотків менший рівня сплати податку у відповідній галузі (не поширюється на платників, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше відсотків загального обсягу постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток складає не менше 50 відсотків рівня сплати податку на прибуток у відповідній галузі);
- дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у два рази;
- загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75 або більше відсотків суми загального річного доходу, задекларованого у такій декларації, за умови що загальний річний дохід, отриманого від провадження підприємницької діяльності, становить 10 млн грн і більше;
- нарахування та/або виплата податковим агентом - юридичною особою заробітної плати в розмірі менше середньої заробітної плати у відповідній галузі у відповідному регіоні (за основним місцем обліку в територіальному органі податкової служби).
Головне управління ДПС у Полтавській області

09 квітня 2024 р.

Патронатна сім'я.

Патронат над дитиною – це «швидка сімейна допомога» дитині та її сім’ї, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання нею, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Сім’я патронатного вихователя — це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Оплата послуг із здійснення патронату над дитиною. Розмір грошового забезпечення на утримання дитини відповідного віку в патронаті складає два прожиткових мінімуми. Грошове ж забезпечення патронатного вихователя становить 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

09 квітня 2024 р.

На виконання доручення Полтавської обласної військової адміністрації від 05.04.24 р., просимо мешканців громади долучитися до облаштування фортифікаційних споруд на Донецькому напрямку на термін 2 тижня, заробітна плата 1000 грн у день, бронювання.

Контактна особа: Мельникова Галина Григорівна - 0682382856

09 квітня 2024 р.

Особи, які постраждали від домашнього насильства мають право на захист від загроз та насильства.

Для цього на державному рівні розроблені такі спеціальні заходи: терміновий заборонний припис, обмежувальний припис стосовно кривдника, взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи та направлення на проходження програми для кривдників. На який термін виноситься терміновий заборонний припис? На який термін виноситься обмежувальний припис? Які строки ведення профілактичного обліку кривдників? Яка відповідальність за вчинення домашнього насильства? Інформація про це - в картках.

Залишилися питання? 0 800 213 103 Контакт-центр системи безоплатної правничої допомоги (будні з 8:00 до 18:00)

Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні.

Дізнайтеся більше про заходи для захисту осіб, які постраждали від домашнього насильства на нашому сайті : https://l.facebook.com/l.php...

09 квітня 2024 р.

До уваги платників податків!

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що відповідно до Закону України від 09.11.2023 № 3460-ІХ «Про Державний бюджет України на 2024 рік» (далі – Закон) із 1 квітня 2024 року зросла мінімальна заробітна плата та змінився розмір єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ):
мінімальна заробітна плата - 8000 грн;
погодинна мінімальна зарплата - 48 грн;
мінімальний розмір ЄВ – 1760 грн за місяць (22 % від мінімальної зарплати 8000 грн);
максимальний розмір ЄВ – 26400 грн за місяць (22 % від 15 мінімальних зарплат). Слід врахувати, що зазначені зміни не вплинуть на ліміти доходів для фізичних осіб – підприємців на спрощеній системі оподаткування та розмір єдиного податку (для ІІ групи), оскільки для розрахунку цих показників застосовується розмір мінімальної заробітної плати, встановлений Законом на 1 січня 2024 року. Отже, ліміти доходів для фізичних осіб – підприємців на спрощеній системі оподаткування у 2024 році залишаються такими:
для 1 групи – 1 185 700 грн (167 розмірів мінімальної зарплати);
для 2 групи – 5 921 400 грн (834 розмірів мінімальної зарплати);
для 3 групи – 8 285 700 грн (1167 розмірів мінімальної зарплати).
Сума єдиного податку для фізичних осіб – підприємців 2-ї групи впродовж 2024 року також не зміниться і щомісяця складатиме – 1420 грн (20 % від мінімальної зарплати на 1 січня 2024 року).
Головне управління ДПС у Полтавській області

08 квітня 2024 р.

Як оформити паспорт громадянам з тимчасово окупованих територій.

Повнолітні громадяни України, які проживали на тимчасово окупованій території і не оформлювали паспорт громадянина України, можуть зробити це на підконтрольній урядом України території. Для цього необхідно звернутися до будь-якого підрозділу Державної міграційної служби. Серед інших документів, для оформлення паспорту ці особи подають наявні документи з фотозображенням, а за їх відсутності – письмову заяву з інформацією про місце проживання, навчання, роботи, тощо відомості про свідків, яких можна залучити до проведення процедури встановлення особи. У випадку, якщо виданої інформації недостатньо для оформлення паспорту, підрозділ міграційної служби проводить процедуру встановлення особи з опитуванням членів сім’ї або близьких осіб заявника, яка може здійснюватися у режимі відеоконференції за допомогою програм Skype та WebEх.Такий формат проведення встановлення особи, запроваджений урядом у період дій воєнного стану значно полегшує документування громадян з тимчасово окупованих територій України. Детальніше про особливості процедури можна ознайомитися на офіційному сайті ДМС dmsu.gov.uaВиникли питання - в Управлінні міграційної служби Полтавщини працює телефон «гарячої лінії» (0532)608969 та офіційна сторінка Міграційної служби Полтавської області у соціальній мережі Фейсбук https://www.facebook.com/udmspl/ , за якими можна отримати актуальні консультації.

УДМС у Полтавській області

08 квітня 2024 р.

Що таке «Єдина ветеранська лінія»?

Це спеціальна телефонна лінія для надання консультацій та підтримки для ветеранської спільноти, членів їх сімей та родин загиблих Захисників і Захисниць.
Її запущено командою Мінветеранів спільно з Червоним Хрестом України у тестовому режимі. За телефоном 0 800 505 217 кваліфіковані фахівці нададуть консультацію з:
Психосоціальної підтримки
Пільг
Житлових питань
Грошової допомоги та компенсації
Медичних питань
Юридичної підтримки
За необхідності фахівці зможуть спрямувати звернення до субʼєктів надання ветеранських послуг, зокрема, психологічної допомоги тощо. У період тестового режиму також збираються пропозиції та зауваження до роботи сервісу, аби визначити обʼєктивне навантаження та оперативно вживати заходи для поліпшення ефективності роботи «лінії». Дзвінки на «Єдину ветеранську лінію» 0 800 505 217 є безоплатними. Тож звертайтеся, ваша думка є важливою!

05 квітня 2024 р.

Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти оголошує конкурсний відбір кандидатів на здобуття стипендій Президента України для молодих письменників і митців у сфері музичного, театрального, образотворчого, хореографічного, естрадно-циркового мистецтва та кіномистецтва у 2025 році.

Пропозиції на здобуття стипендій вносяться шляхом самовисування громадянами України молодими письменниками і митцями у сфері музичного, театрального, образотворчого, хореографічного, естрадно-циркового мистецтва і кіномистецтва віком від 14 до 35 років (на момент подачі заявки), які мають творчі досягнення. Претенденти на здобуття стипендії подають в електронному вигляді:
– на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду заявку на здобуття стипендії за формою, наведеною у додатку до цього оголошення у форматі PDF;
– на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду такі скановані документи (фотокопії):
мотиваційний лист, в якому викладаються підстави для отримання стипендії у форматі PDF;
дві рекомендації від провідних діячів культури і мистецтва, складені в довільній формі у форматі PDF;
автобіографію та інформацію щодо особистих творчих досягнень, зазначену у пункті 6 заявки надрукувати та надіслати у форматі WORD;
документ, що посвідчує особу у форматі PDF;
документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, – копія паспорта) у форматі PDF;
згоду на обробку персональних даних відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних» за формою, наведеною у додатку у форматі PDF;
документи та файли, що підтверджують творчі досягнення (залежно від сфери діяльності), які можна надсилати у форматах PDF, MP4 або JPG/JPEG:
– матеріали, що підтверджують участь або наявність перемог претендента у культурно-мистецьких заходах, проєктах (дипломи, програмки, каталоги, рецензії в ЗМІ тощо),
– літературні твори (рукопис або видання) (подаються молодими письменниками),–
аудіо-, відеозаписи, нотні матеріали (для композиторів) (подаються митцями у сфері музичного мистецтва),
– відеозаписи (подаються митцями у сфері театрального, хореографічного, естрадно-циркового мистецтва та кіномистецтва),
– кольорові фото творчих робіт розміром 15х20 см із зазначенням автора, року створення роботи, а також портфоліо (подаються митцями у сфері образотворчого мистецтва).
Увага!!! Додаткові файли (аудіо та відеозаписи, нотні матеріали, літературні твори тощо) необхідно завантажити на Google диск та надіслати відповідне посилання з наданням доступу для перегляду, всім хто має посилання. Документи на участь у відборі кандидатів приймаються з 1 березня до 31 травня 2024 року (включно). У разі невідповідності поданих документів вимогам Положення, Держмистецтв протягом трьох робочих днів з дати їх надходження, повідомляє претендента електронним листом щодо усунення недоліків. У разі усунення недоліків документи можуть бути подані повторно до визначеної в оголошенні дати. Документи, подані після закінчення строку, розгляду не підлягають. Контактна особа: Іванова Лілія Миколаївна, тел. (044) 202 13 90
Виплата стипендій провадиться Міністерством культури та інформаційної політики України щомісяця протягом року. Стипендії призначаються у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Нормативно-правові документи – Указ Президента України від 23 січня 2018 року № 13/2018 «Про стипендії Президента України для молодих письменників і митців у сфері музичного, театрального, образотворчого, хореографічного, естрадно-циркового та кіномистецтва»; – наказ Міністерства культури України від 19 березня 2018 р. № 214 «Про затвердження Положення про комісію та порядок відбору кандидатів на здобуття стипендій Президента України для молодих письменників і митців у сфері музичного, театрального, образотворчого, хореографічного, естрадно-циркового мистецтва та кіномистецтва», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 квітня 2018 року за №416/31868.Додатки:
– заявка на здобуття стипендії https://docs.google.com/.../1ctkVx0rYnIrCkfACMRn7hVv.../edit
– зразок згоди на обробку персональних даних https://docs.google.com/.../1D58boZerewH3FP7Vun.../edit

05 квітня 2024 р.

Система надання безоплатної правничої допомоги — це мережа точок доступу до правничої допомоги по всій Україні та канали отримання правничих послуг онлайн.

Як отримати безоплатну правничу допомогу Телефоном, у Telegram, у соцмережах чи у бюро правничої допомоги.

Детальніше: https://legalaid.gov.ua/kliyentam/yak-otrymaty-bpd/ Корисні посилання системи БПД: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Чи справді правнича допомога надається безоплатно? Так. Надання правничих послуг гарантується Законом України «Про безоплатну правничу допомогу» та повністю фінансується за кошти Державного бюджету України. Послуги системи БПД.Система безоплатної правничої допомоги надає первинну та вторинну правничу допомогу. Консультації (первинна правнича допомога). Усі громадяни України та особи, які перебувають під юрисдикцією України, можуть отримати безоплатну первинну правничу допомогу з будь-яких правових питань: Наші юристи розкажуть про ваші права, як ними скористатися та захистити, якщо їх порушують. Нададуть правову інформацію, консультацію чи роз’яснення з правових питань. Допоможуть скласти заяви, скарги, інші документи правового характеру, крім документів для звернення до суду. Допомога зі зверненням до суду (вторинна правнича допомога). Окремі категорії осіб, що визначені ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу: Це представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами Складення документів для звернення до суду, у т.ч. процесуальних. Так, право на безоплатну вторинну правничу допомогу, зокрема, мають: внутрішньо переміщені особи; люди з низьким доходом; ветерани війни;члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; діти постраждалі від домашнього насильства потерпілі від жорстокого поводження, катування чи сексуального насильства під час воєнних дій; люди, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Повний перелік категорій наведено у статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу». Щоб отримати безоплатну вторинну правничу допомогу необхідно подати до найближчого бюро правової допомоги заяву та документи, які підтверджують належність до однієї з категорій людей, які мають право на ці послуги. Захист у кримінальних справах Також до вторинної правничої допомоги належить захист підозрюваних, обвинувачених у кримінальних провадженнях (залучення адвоката) і здійснюється за призначенням відповідно до статті 49 Кримінального процесуального кодексу України.

Детальніше: https://legalaid.gov.ua/kliyentam/kryminalne-pravo/

05 квітня 2024 р.

В межах соціального проєкту для студентів “Scholarship в Україні” стартував новий конкурс для здобувачів вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти під гаслом “Мотивація нескорених 2.0”.

Мета конкурсу - підтримати талановиту молодь та освітні заклади, а також надати допомогу у їхньому просуванні в період кампанії залучення студентів. Крім того, маємо на меті підкреслити важливість ролі освітніх установ у цей важкий для всіх період, натомість конкурс створює можливість для них відзначити свої досягнення за допомогою творчої молоді.
Детальніше про діючий конкурс: Участь у конкурсі безкоштовна! Переможці (5 освітніх закладів) отримують спеціальні нагороди у вигляді “наборів медійника”, до яких входять:
● веб-камера
● освітлення
● штатив
● монопод
● бездротові навушники.
Освітнім закладам, студенти яких беруть участь у конкурсі, ми надаємо сертифікати учасників конкурсу “Мотивація нескорених 2.0”. Студентам необхідно підготувати конкурсну роботу у форматі відеоролика/презентації, що відображатиме переваги їхнього освітнього закладу ( або факультету, кафедри, наукового гуртка) та надіслати на поштову скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду для оцінки журі. Тема робіт - “Імпульси освіти: конкурс креативних презентацій українських освітніх закладів”.
Заявки на участь прийматимуться з 20 березня по 25 травня на сторінці конкурсу https://100pidpysnykiv.com.ua/scholarship.html 
Детальні умови - на офіційному сайті проєкту https://scholarship.in.ua/ 
Прес-конференцію, з приводу старту нового конкурсу, можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/cUWWAwU7qTE?si=1aOsDxsXOCq_KUtx

04 квітня 2024 р.

УМОВИ КОНКУРСУ
на здобуття стипендій Президента України
для молодих майстрів народного мистецтва на 2024 рік
.

На виконання Указу Президента України від 27.09.2011 No 928 «Про стипендії Президента України для молодих майстрів народного мистецтва» Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти оголошує конкурс на здобуття стипендій Президента України для молодих майстрів народного мистецтва на 2024 рік. На здобуття стипендії висуваються громадяни України віком від 14 до 35 років - майстри народного мистецтва, творчість яких сприяє розвитку традиційного народного мистецтва на основі досвіду попередніх поколінь майстрів. Пропозиції вносяться обласними, Київською міською державною адміністрацією, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Національною спілкою майстрів народного мистецтва України, іншими творчими спілками, громадськими організаціями у сферікультури, закладами культури і закладами освіти сфери культури. Документи на здобуття стипендій подаються до 28 червня 2024 року на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , а саме:
- клопотання про призначення стипендії (лист за підписом керівника закладу культури або його заступника) у форматі PDF;
- заявка претендента (заповнена особисто) у форматі PDF, за формою, визначеною Держмистецтв (додається);
- кольорові фото творчих робіт в кількості 10 шт. (з обов’язковим зазначенням автора, року створення роботи, техніки і матеріалів) у форматі JPG;
- копія документу, що посвідчує особу у форматі PDF;
- копія документу про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган) у форматі PDF;
- згода на збір та обробку персональних даних (заповнена особисто) у форматі PDF.
Кандидати–самовисуванці до 28 червня 2024 року подають наступні документи:
- лист-мотивація, в якому викладаються підстави для отримання стипендії у форматі PDF;
- заявка претендента (заповнена особисто) у форматі PDF, за формою, визначеною Держмистецтв (додається);
- дві рекомендації від провідних майстрів народного мистецтва, складені в довільній формі у форматі PDF;
- кольорові фото творчих робіт у кількості 10 шт. (із обов’язковим зазначенням автора, року створення роботи, техніки і матеріалів) у форматі JPG;
- копія документу, що посвідчує особу у форматі PDF;
- копія документу про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган) у форматі PDF;
- згода на збір та обробку персональних даних (заповнена особисто) у форматі PDF.
У разі відсутності можливості подати відповідні документи в електронному вигляді, їх необхідно надіслати поштою за адресою: 01001, м. Київ, вул. Б. Грінченка, 1, Держмистецтв. Подання, внесені без дотримання вище зазначених вимог, а також після закінчення строку внесення, не підлягають розгляду членами Комісії з питань призначення стипендій Президента України для молодих майстрів народного мистецтва. Претенденти на здобуття стипендій відбираються Комісією з питань призначення стипендій Президента України для молодих майстрів народного мистецтва, до якої входять незалежні фахівці у сфері декоративно-прикладного мистецтва.
Відбір кандидатів проходить за наступними критеріями:
- володіння художніми техніками народного мистецтва;
- використання у творчості української орнаментики, традиційних технік та технологій народної творчості, художньо-мистецьких прийомів, що спираються на досвід багатьох поколінь майстрів традиційного народного мистецтва;
- використання у творчості традиційного народного інструментарію, природних матеріалів та вітчизняної сировини;
- участь у всеукраїнських виставках народного мистецтва, художніх симпозіумах, етномистецьких святах тощо;
- участь у заходах з відродження, розвитку та популяризації традиційного народного мистецтва.
Виплата стипендій провадиться щомісяця протягом року, розмір якої становить для:
учнів професійно-технічних навчальних закладів - 600 гривень на місяць;
студентів коледжів, технікумів (училищ) - 800 гривень на місяць;
студентів університетів, академій, інститутів - 1000 гривень на місяць.
Для осіб віком до 35 років, які не є учнями професійно-технічних або студентами вищих навчальних закладів, стипендії призначаються у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Стипендії можуть призначатися повторно, але не більше двох разів. Телефон для довідок: (044) 202 13 92, відповідальна особа – Бєлоусова Ніна Леонідівна.