Омельницька сільська територіальна громада

Кременчуцький район, Полтавська область

07 червня 2024 р.

Щодо простежуваності харчових продуктів.

Відповідно до статті 22 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» обов’язком операторів ринку харчових продуктів є забезпечення простежуваності харчових продуктів, а саме: харчових продуктів, тварин, призначених для виробництва харчових продуктів, або речовин, що призначені для включення або очікується, що вони будуть включені до харчових продуктів та повинна бути забезпечена операторами ринку на всіх стадіях їх виробництва та обігу.
Прийняття відповідної норми Закону відбулось з урахуваннямвідповідних вимог регламентів Європейського Союзу.Відповідно до діючих норм законодавства оператори ринку, щоздійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів тваринного походження, обов’язково повинні надавати операторам ринку, до яких постачаються ці харчові продукти, а також на вимогу компетентного органу таку інформацію:
- назва та інші відомості, що дають змогу ідентифікувати харчовий продукт;
- обсяг (об’єм) або кількість (вага) харчового продукту;
- найменування та місцезнаходження потужності, з якої постачається харчовий продукт, а якщо така потужність знаходиться в Україні - також її реєстраційний (особистий) номер;
- найменування та місцезнаходження оператора ринку, який постачає харчовий продукт, якщо вони відрізняються від найменування та місцезнаходження потужності, з якої постачається харчовий продукт;
- найменування та місцезнаходження потужності, до якої постачається харчовий продукт, а якщо така потужність знаходиться в Україні - також її реєстраційний номер;
- найменування та місцезнаходження оператора ринку, потужності, до якої постачається харчовий продукт, якщо вони відрізняються від найменування та місцезнаходження потужності, до якої постачається харчовий продукт;
- відомості, що дають змогу ідентифікувати партію харчового продукту або партію вантажну;
- дата відправлення партії харчового продукту або партії вантажної.
Вищезазначена інформація дає можливість визначити та задокументувати інформацію про харчову продукцію за принципом «крок вперед та крок назад».Система простежуваності має включати в себе наступні елементи:
- простежуваність постачальника (зовнішня простежуваність, крок назад);
- простежуваність процесів (внутрішня простежуваність);
- простежуваність покупця (зовнішня простежуваність, крок вперед).
Впроваджена система простежуваності харчових продуктів – дає змогу оператору ринку харчових продуктів відстежувати харчові продукти вздовж усього харчового ланцюга. Основною ціллю простежуваності є те, щоб можна було якнайшвидше виявити джерело проблеми, пов’язаної з безпечністюхарчових продуктів, та вжити необхідних заходів із відкликання/вилучення з обігу певного харчового продукту з мінімальним втручанням у виробничий процес.
У разі виявлення небезпечного харчового продукту та за відсутності системи простежуваності процес вилучення/відкликання харчового продукту є більш складним, потребує більших зусиль і коштів, ніж за наявності такої системи.
Наявність впровадженої системи простежуваності сприяє здатності оператора ринку харчових продуктів реагувати на проблеми, які можуть завдати шкоди як споживачам так і самому підприємству.За недотримання вимог харчового законодавства України щодопростежуваності харчових продуктів передбачена відповідальність суб’єктів господарювання згідно Розділу IX Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продуктитваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».